Varumärken / Secto Design

Secto Design

Det finska varumärket Secto Design tillverkar lampor av formpressad finsk björk på ett hållbart och ekologiskt sätt i Finland. De vackra lamporna har fått stor spridning i världen och används i såväl privata som offentliga miljöer.


102 artiklar
Sortering:
Antal:
KAMPANJ
Secto golvlampa, svart 175-185cm
KAMPANJ
Owalo 7010 golvlampa, vit 168cm
102 artiklar

Secto Design – Skandinavisk design och hantverk i björk

Secto Design grundades 1995 av Tuula Jusélius med ambitionen att tillverka möbler och belysning av trä i enkel skandinavisk design. Tidigt på resan korsades hennes väg av den nyutexaminerade inredningsarkitekten Seppo Koho och ett samarbete inleddes, ett samarbete grundat på det gemensamma intresset för trämaterial och skandinavisk design. De började producera möbler men såg ganska snabbt att det saknades matchande lampor till deras fina trämöbler, något som kunderna efterfrågade. Då föddes idén om att skapa lampor i formpressad björkfanér och Seppo Koho formgav varumärkets första armatur, pendeln 4200 som blev startskottet på deras berömda kollektion av lampor. Sedan början av 2000-talet har Secto Design lämnat möblerna bakom sig och fokuserar helt och hållet på sina fantastiska lampor. Lamporna tillverkas i Finland av certifierad björk som växer i närområdet. På så sätt blir hela produktionskedjan hållbar och ekologisk.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Secto Designs lampor

Vi på Bright 1-2-3 har lång erfarenhet av Secto Designs belysning och har personal hos oss som jobbat med deras produkter i över 20 år. Vi tycker mycket om varumärket och deras lampor som verkligen har en egen nisch i utbudet av lampor. Genom åren har många försökt kopiera formspråket men det lyckas aldrig då kombinationen av form, material och hantverk inte är något som man kan hafsa ihop lite snabbt. Secto Designs lampor är kvalitet och finnish i varenda detalj. I vår butik i Sickla Köpkvarter har vi alltid lampor från Secto Design i utställningen och vi fyller kontinuerligt på lagret med de mest populära lamporna. Eftersom det är genuint hantverk så kan annars leveranstiden bli lite längre om vi inte har lamporna i lager.

Seppo Koho – Mannen bakom alla Secto Design lampor

Secto Design har samarbetat med den internationellt erkända arkitekten och designern Seppo Koho sedan 1995, först med att designa möbler och sedan början av 2000-talet helt fokuserat på lampor och belysning. Seppo Koho designar inte bara lamporna utan gör även första prototypen till varje lampa för hand i trä. Detta arbetssätt, tycker Seppo, löser många problem redan i designfasen och man upptäcker många möjligheter och detaljer i designen som man inte kan upptäcka i ett ritprogram på en dator. Målet med designen är att skapa vacker belysning som inte bländar. Därför är alla ljuskällor dolda i Secto Designs lampor och enbart ljuset syns. Ett ljus som skapar fina mönster i tak och på väggar. Att lamporna passar så väl in i både offentlig miljö som hemmiljö tycker Seppo är ett tecken på bra design.

Storfavoriten Octo 4240 och den mindre Octo Small 4241

Takpendeln Octo har de senaste åren varit den mest populära lampan från Secto Design både i butiken och på webben. Den ursprungliga modellen Octo 4240 är en stor armatur som trots sin storlek ändå ger ett nätt intryck och kan placeras i många olika typer av miljöer. Många av våra kunder har genom åren stått och suktat efter en Octo men inte tyckt att deras takhöjd eller rum räcker till för att göra den rättvisa. Detta löstes för något år sedan då den mindre Octo Small 4241 lanserades. En exakt avbild av Octo 4240 med samma fina proportioner men i en mer behändig storlek. Den lämpar sig även väl att hänga på rad över ett bord eller i en grupp. Octo 4240 och 4241 finns i färgerna björk, svart, vit och valnöt.

Secto Designs första lampa – Secto 4200

Den allra första modellen av lampa som Seppo Koho och Secto Design lanserade. En numera klassisk armatur som fått stor spridning världen över. Secto Design levererar idag lampor till över 80 länder. För att fylla fler behov så har pendeln Secto 4200 genom åren fått sällskap av den mindre Secto Small 4201 och den större Magnum 4202. Sectopendlarna används ofta flera stycken tillsammans över ett bord, en köksö eller i grupp över soffbordet. Tillsammans skapar de en mjuk känsla och sprider Secto Designs välkända varma ljus i din inredning. Alla storlekarna av Secto finns i färgerna björk, svart, vit och valnöt.

Victo 4250 och Victo Small 4251 – den perfekta lampan över bordet

Precis som i alla Secto Designs lampor så sitter ljuskällan i den övre delen av armaturen vilket gör att man inte bländas samtidigt som ljuset sprids väl och reflekteras i den fina insidan av björk. Dessa egenskaper gör Secto Designs lampor perfekta att hänga över matbord. I synnerhet tycker vi Victo 4250 passar extra bra där med sin speciella Secto-känsla samtidigt som den har mer klassiska drag av kökslampa. Secto Design skriver själva på sin hemsida att Victo bjuder in folk att samlas runt bordet med sitt varma och mysiga ljussken. Vi håller med! Victo har även den kommit i en mindre variant som heter Victo Small 4251. Precis som med Octo var detta något som efterfrågats länge och har blivit mycket populärt hos våra kunder. Victo lamporna finns i färgerna björk, svart, vit och valnöt.

Här hittar du mer om Secto Design, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan