Populära modeller av LED-lampor
LED är generellt det mest populära bland våra kunder och de senaste åren har de allra flesta sett fördelarna med LED jämfört med glödlampor, halogenlampor och lysrör. Mest efterfrågade är dekorativa LED-lampor med varmt sken, ofta kring 2100 kelvin. Dessa liknar de gamla glöd- och halogenlamporna i neddimrat läge då de blir varmare i skenet när de inte lyser på full styrka. Andra varianter av LED som snabbt har tagit över är LED spotligthslampor. Lampor med riktat ljus som har en reflektor som skickar allt ljus i en riktning. Exempel på sådana lampor är olika parlampor som PAR 14, PAR 20 och PAR 30 som alla har skruvsockel i E14 eller E27. Även GU10 med bajonettfattning har fått ett rejält uppsving med LED-tekniken.
Olika LED-tekniker
Det finns olika typer av LED i lampor och tekniken har snabbt utvecklats, blivit mer hållbar, energisnålare och effektiv samtidigt som man kommit på nya sätt att använda LED-teknik för att efterlikna våra gamla lampor och ljuskällor som vi blivit vana vid.
LED-lampor med LED-chip
LED-chip används i alla typer av lampor med riktat ljus. Olika typer av spotlights både för hemmiljö, offentlig miljö, scenbelysning och så vidare. Chip är den tekniken som är håller längst och är energisnålast. Enda nackdelen med den är just att den är platt och således inte är så bra att använda om man söker rundstrålande ljus till exempel i en bordslampa. En LED för montering på chip är stor när den tillverkas och skärs sedan ut i mindre bitar för olika användningsområden. Delar från kärnan håller absolut högst kvalitet och desto längre från kärnan desto lägre kvalitet. Vi jobbar uteslutande med högkvalitativa LED och väljer ut premiumlampor ur tillverkarens sortiment. Till exempel har Osram lampor i alla kvalitetssegment från det vi säljer ner till lampor som säljs på byggmarknader och i lågprisvaruhus. Det är inte samma sak i själva lampan bara för att det står Osram på förpackningen. Osram tillverkar även med billigare LED och dessa säljs till billigare pris men har också sämre kvalitet och garantier.
LED-lampor med filament
Filamentlampor har blivit väldigt populärt och är det vi idag säljer mest av till hemmiljöer och andra typer av miljöer där känsla och utseende i rummet är viktigt. Dessa lampor har filament-LED som kan användas lite hur som helst för att skapa rundstrålande lampor som dessutom utseendemässigt liknar gamla glödlampor. Även när de är släckta så är de mer lika glödlampor. Det är den här typen av LED som har gula trådar i sig. Filament-LED kan göras i alla olika färgtemperaturer, vanligast i hemmiljö är extra varmvit 2100 kelvin och vanlig varmvit 2700 kelvin. De finns även kallare ljus från 3000 kelvin upp till dagsljus som brukar ligga på ca 6500 kelvin.
LED-lampor med dioder
Detta var de första varianterna av LED-lampor som blev populära som dekorationsljus i hemmiljö. De innehåller att antal små dioder som lyser som små punkter i lampan och hade ett dekorativt uttryck som många uppskattade. Sedan filamentlamporna tillkommit har den här typen av LED-lampor nästan försvunnit helt och endast ett fåtal varianter finns kvar på marknaden.
Att dimra Led-lampor
Att kombinera dimmer och LED-lampor har många upplevt problem med. Dels tror vi det beror på att många, när LED-lamporna var nya, inte förstod att alla LED inte går att dimra. De måste vara speciellt tillverkade för det. Ett annat problem var att marknaden snabbt översvämmades av LED-lampor av dålig kvalitet när lågprishandeln snabbt importerade mycket LED-lampor som faktiskt var skräp. Det fanns heller ingen reglering av kvalitet, energieffektivitet, livslängder och färgåtergivning som en LED-lampa var tvungen att uppnå men det har som tur är tillkommit på senare år.
Vanlig dimmer till LED
Vi har dimbara LED-lampor i de flesta lamptyper. Köper man LED som är dimbar så fungerar de vi säljer mycket bra med de flesta äldre dimmers som monterats i våra boenden under årtionden. Våra leverantörer garanterar funktionalitet med de stora tillverkarna av dimmers som bland annat Schneider Electric, Elko och Eljo med fler. För fullständig lista på kompatibilitet se respektive leverantörs hemsida eller kontakta oss i vår butik eller kundtjänst.
3-stegs dimmer i LED
Att kunna dimra sin lampa med befintlig strömbrytare är något som kommit på senare år och slagit igenom stort. Dessa LED-lampor med inbyggd trestegsfunktion gör att lampan kan lysa i tre olika ljusstyrkor och du hoppar enkelt mellan de olika lägena genom att släcka lampan och tända den igen inom någon sekund. Perfekt för användning i våra golvläslampor som ofta används både som mysbelysning och läsljus men inte har dimmerfunktion inbyggd i armaturen.
Appstyrning och Smart LED
Detta är det senaste inom LED och växer snabbt i omfattning. Från att ha börjat med enstaka ljuskällor som kunde styras via app med bluetooth eller wifi har det snabbt utvecklats till att omfatta hela system för hembelysning. Philips Hue är idag det största systemet på marknaden och de har allt från ljuskällor till armaturer och LED-lights som alltihop smidigt styrs från en och samma app. Man kan ställa in scheman, gruppera ljuskällor, simulera att man är hemma fast man är bortrest och mycket, mycket mer.
LED med Dim to warm
Eftersom LED-lampor normalt inte ändrar färgtemperatur när de dimmas, utan enbart ändras i ljusstyrkan, har det tagits fram lampor som även gör detta. Dessa LED-lampor kallas lite olika saker beroende på tillverkare men Dim to warm är nog den vanligaste benämningen. En lampa med sådan funktion består av flera olika LEDs som har olika färgtemperatur och beroende på hur man dimrar så lyser de olika leddarna olika mycket och skapar på så sätt ändring i både ljusstyrka och färgtemperatur på ljuset. Kvalitativa LED-lampor med dim to warm sköter detta steglöst och i princip helt utan att det syns och blir då väldigt lika att dimra som glödlampor och halogenlampor.
Färgåtergivning hos LED-lampor
Färgåtergivning är en väldigt viktig parameter i en ljuskälla. Med bra färgåtergivning ser saker ut som vi är vana vid i skenet från lampan. Med dålig färgåtergivning känns allt grådassigt och färger syns inte på samma sätt. Man kan med olika ljus belysa något så att det ser färgglatt ut men också få det att framstå som svart/vitt. Färgåtergivning mäts i Ra-värde och perfekt färgåtergivning har 100 i Ra-värde. Idag får inga LED-lampor säljas som inte har minst Ra 80. Även detta är en av anledningarna till att LED fick ett lite skamfilat rykte när det var nytt. Ingen reglering fanns och massa lampor med dålig färgåtergivning såldes i Sverige. Resultatet blev att många fick uppfattningen att LED-lampor var tråkiga och man upplevde sina hem som bleka och livlösa i ljuset. Vi strävar efter att hitta ljuskällor med så hög färgåtergivning som möjligt och många av de vi säljer har Ra 90.
Ledlampor för olika lampsocklar
Som all utveckling så läggs mest krut på områden där efterfrågan är som störst. När LED först började komma så va det till de vanligaste lampsocklarna som E27, stor sockel, och E14, liten sockel. Idag finns de allra flesta varianter på lampsocklar och ljuskällor att tillgå i LED. Even de allra minsta ljuskällorna som G4 stift. En stor utmaning i början av tillverkningen var att få plats med tekniken som driver lamporna i små ljuskällor. Till exempel fanns bara dimbara LED-lampor med stor sockel från början då tekniken inte fick plats i en liten sockel. Här har utvecklingen gått supersnabbt och idag finns alla typer av ljuskällor och även de minsta finns som dimbara.