Övrigt / Julbelysning / Ljusslingor / Julgransbelysning och julgransslingor

Julgransbelysning och julgransslingor

Ingen jul utan ljus i julgranen! Välj en slinga med LED så minimerar vi julfirandets miljöpåverkan och får mer pengar över i plånboken till julskinka och must.


3 artiklar
Sortering:
Antal:
3 artiklar

Ljus i granen - en gammal tradition

Julgranen har i Europa pyntats med stearinljus sedan 1700-talet. Elektrisk julgransbelysning lanserades under 1880- och 90-talen, men det var först under 1920- och 30-talen som människor i allmänhet hade råd med den. Den första personen som använde elektrisk belysning för sin julgran var Edward Hibberd Johnson, som jobbade för Edison Electric Light Company. New Yorks tidningar avfärdade detta som ett billigt PR-trick, medan en tidning i Detroit reste hem till Johnson för att se vidundret. Ett vidunder som vi nu sedan länge tar för given i våra hem i juletid.

Julgransbelysning led

Från att i början ha pyntat våra julgranar med levande stearinljus och senare elektriska glödlampor har vi idag nästan uteslutande gått vidare till att använda slingor med LED-lampor. Förutom att långt färre julgranar brinner upp nu för tiden så är det också ett väldigt bra val ur miljösynpunkt då de är energisnåla och inte innehåller några miljöfarliga ämnen. Vi har ljusslingor i flera olika utföranden som klassiska julgransslingor med 16- och 25 ljus som imiterar de gamla stearinljusen i utseende. Vi har även moderna LED-slingor med små lampor i varma toner, flerfärgade samt lampor som kan gnistra och blinka. Dessa varianter finns i olika längder och till och med utformade som en bläckfisk med armar som utgår från en ring som man trär över toppen på granen. Det blir ett jämnt och fint fördelat ljus samtidigt som det är mycket enkelt att montera på din julgran.

Julgransslingor

Under 2000-talet har det blivit väldigt populärt med många små lampor i julgranen och det är vanligt att man lindar långa LED-slingor eller använder ett antal kortare julgransslingor för att skapa en effekt av att hela granen gnistrar. Till detta används alla typer av julljusslingor då alla fungerar lika bra och det bara är din smak som avgör vad som passar dig. Ljusslingor för utomhusbruk går utmärkt att använda även inomhus. Dock ska du inte göra tvärtom ifall du ska pynta en julgran utomhus, då gäller endast julbelysning och julslingor med en IP-klass på minst IP44 som är täta och tål väder, vind och fukt.

Belysning julgran

Julgranar utomhus har blivit populär belysning jul och dessa kan belysas med diverse olika julbelysning. Tänk på att välja lampslingor som är gjorda för utomhusbruk till detta. På gator och torg ser man ofta större julgranar som belyses med partyslingor där lamporna är normallampor med E27-sockel eller tillverkade för att efterlikna dessa lampslingor som på 50-talet lös upp våra folkparker.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan