Varumärken / Westal

Westal

Westal grundades redan 1947 och har sedan dess utvecklat utomhusarmaturer med ett tydligt fokus på långsiktighet och hållbarhet kombinerat med klassisk småländsk entreprenörsanda.


244 artiklar
Sortering:
Antal:
244 artiklar

Westal – Svensk hantverkstradition sedan 1947

Westal är ett anrikt företag, startat 1947. De har i mer än sju decennier utvecklat funktionella och estetiskt tilltalande armaturer. Genom ett tydligt fokus på långsiktighet och hållbarhet kombinerat med klassisk småländsk entreprenörsanda har Westal skapat ett starkt och attraktivt kunderbjudande. Produktsortimentet innefattar inomhus, utomhus och industribelysning. Westal uppskattas för sin kvalité, flexibilitet och snabba tempo.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Westal utebelysning

På Bright 1-2-3 har vi lång erfarenhet av utomhusbelysning i allmänhet och av Westals produkter i synnerhet. Efter att under ett antal år minskat ner vårt utbud av utebelysning så gjorde vi en nysatsning och Westal blev en central punkt i den satsningen. Vi uppskattar svensk tillverkning och alla klimatfördelar som kommer med det samt att det även borgar för kvalitet och schyssta villkor i produktionen. Sedan vi startade om vår utomhussatsning så har Westal snabbt blivit vår allra största leverantör inom segmentet. Vi har en mindre utställning i vår butik i Sickla Köpkvarter och visar upp ett brett sortiment här på vår webbplats. De flesta av Westals armaturer levereras snabbt och vi kan även skicka direkt från tillverkare till dig som kund om det är extra bråttom.

Svensk produktion, långsiktighet och hållbarhet

Det är med glädje vi ser att ansvar för människa och miljö har blivit en så naturlig del i näringslivet. För Westal har det alltid varit det. Det är tydligt att många av våra kunder värderar produkter som är tillverkade i Sverige högt. Fler och fler frågar också specifikt efter produkter där man kan byta ut delar, tex LED-modulen och på så sätt förlänga produkternas livslängd. Ett lysande exempel på detta är Westals Jönköpingslykta, som efter att ha belyst och smyckat Rådhusparken i Jönköping i många år kan skruvas ner, konverteras till den senaste LED tekniken, och därefter monteras på plats igen. Långsiktiga beslut i alla led som ger förutsättningar för att klara av att leva som man lär.

Vägglampa Tratt – En trotjänare och storsäljande klassiker

Beroende på vem man frågar så får man nog lite olika svar på frågan om vilken Tratt som är originalet. Både Westal och Örsjö Belysning gör anspråk på att ha varit först. Vi ger oss inte in i den diskussionen utan är glada att kunna erbjuda våra kunder båda alternativen. En riktig succé är den senaste färgen från Westal som kom under våren 2022, Tratt i mattsvart. Den lackade varianten har verkligen blivit populär och vi har levererat trattar till hela landet under året.

Arnäs är en komplett serie utomhuslampor

Oavsett om du söker utomhusbelysning för att montera på vägg, stolpe eller längs trädgårdsgången så finns det fina alternativ att kombinera med varandra i serien Arnäs. Just kopparvarianten går väldigt bra hos oss. Givetvis är den tillverkad i riktig koppar och är en mycket vacker utomhusarmatur.

Harry fästen för glasglober är ständigt aktuella

Vissa stilar går aldrig ur tiden. Ett exempel på det är serien Harry som är enklare raka fästen för glasglober. De finns både för väggmontering, till stolpar, pollare och som stoplyktor i flera olikia färger och material som koppar. Globerna finns att köpa i vitt opalglas samt i klart glas med eller utan blåsor i.

Glasglober till utomhusarmaturer

En storsäljare hos oss på Bright 1-2-3 och vi lagerför de flesta varianterna av Westals glober till utomhusarmaturer så att vi snabbt kan leverera när oturen varit framme. Globerna finns i storlekar mellan 20cm till 35cm med fattningsdiameter på 10cm till 15cm. Vi har alla storlekar i vitt opalglas, klart glas med blåsor och klart glas utan blåsor.

Pollare, lyktstolpar eller fasadbelysning – Westal har allt

Westal har under många år varit helt dedikerade till utomhusbelysning och deras fokus har gjort att de idag har ett mycket brett sortiment av utomhusbelysning som täcker in alla behov. De har armaturer för hemmiljöer, industri och offentliga miljöer. De har även alla olika typer av utomhuslampor som lyktstolpar, fasadbelysning, pollare, takfotsbelysning och stolplyktor.

Historien bakom Westal

Westals grundare Holger Johansson monterade belysning i småländska uthus redan i början på 40-talet. 1947 startade Holger Johansson Habo Elarmaturer som tillverkade dekorativ inomhusbelysning för hemmabruk och även bolaget Habo-mattan som tillverkade plastmattor. Fabrikerna låg i Habo.

I slutet på 60-talet hade Habo Elarmaturer växt ur sin lokal och 1968 byggde man då en större - mer modern anläggning/fabrik i Bankeryd. Fastigheten är densamma som Westal fortfarande verkar i idag. I samband med flytten så avverkades bolaget Habo-mattan och man satsade helhjärtat på belysningen.

Habo Elarmatur byter i samband med flytten också namn till Westal.  Namnet kommer från det antika Roms främsta prästinnor - Vestalerna. Deras viktigaste uppgift var att vakta den heliga elden som brann dag och natt i gudinnan Vestas tempel. Om elden dog ut så betydde det även slutet för Rom, i alla fall enligt de vidskepliga romarna. 

Under 60-talet tillverkade och sålde Westal dekorativ belysning för inomhusbruk, taklampor, lampetter med mera. Några av de mest kända är de stora takkronorna i mässing och glas, designade av Holger Johansson. Idag säljs dessa takkronor på flera av världens stora auktionsverk.

Vi förknippar 70-talet med djärva mönster och starka men murriga färger som orange, brunt och grönt. Westal hakade delvis på trenden med färgglada armaturer och experimenterade med glas i olika färger. Dock fortsatte man att i huvudsak tillverka utomhusarmaturer i klassiska hållbara material. Trenden gick mer mot ljusets funktion och att ljuskällan inte skulle synas och blända, vilket även syntes i utformningen av utomhusbelysning.
Under 70-talet lanseras den klassiska väggarmaturen Tratt, tillsammans med Uni och Gustav. 

I mitten av åttiotalet - närmare bestämt 1985 - sker ett generationsskifte då Holgers son Per Johansson tar över verksamheten. Westal fortsätter att framgångsrikt utveckla produktionsteknik och design och stärker sin position som innovativt belysningsföretag genom flera samarbeten med några av Sveriges ledande designers. Resultatet är unika, genomtänkta och högkvalitativa armaturer. Man lägger mer och mer fokus på utomhusarmaturer och så småningom avvecklas inomhusarmaturerna helt.

1990 skapade Westal lyktan Jönköping, som är en rekonstruktion av Jönköpings historiska gaslyktor från 1800-talet, därav namnet. Denna ståtliga serie är ett riktigt skrytbygge med stilfulla detaljer i oxiderad handarbetad koppar, samt spira i gjuten dekorerad aluminium.

1997 lanserades utomhusarmaturen Knatten, som idag känns igen under namnet Tellus. Knatten med sitt avbländande raster, var först i Sverige i sitt slag och blir snabbt en succé. Det säljs så många att fabriken i Bankeryd får svårt att hinna med produktionen och startar ett samarbete med finska Northtrade för att tillverka armaturer i Estland. Tellus är fortfarande en av Westals mest populära armaturserier.

I slutet på 90-talet lanserades också Stall och Nisse, designade av Per Johansson. Klassiska stallyktor som än idag pryder många hus och fasader.

2012 går Frida Alexandersson in som delägare tillsammans med Huset Invest och tillträder som VD för Westal. I samband med att Frida tar över ledartröjan startar en otrolig tillväxtresa. Flera stora förändringar gjordes för att driva verksamheten framåt. Man slutar sälja direkt mot privatpersoner och sluter istället avtal med alla Sveriges ledande elgrossister. Ett arbete att digitalisera och optimera produktionen påbörjades. I takt med att försäljningen stadigt ökade kunde organisationen utökas med säljare och produktionspersonal. För att ytterligare få fart på sortimentet och täcka in flera områden började man leta tillverkare utomlands, och LED-moduler installeras i flera befintliga och nya armaturer.

Kombinationen av anrikt hantverk, modern design och den senaste LED-tekniken blir en succé och omsättningen femdubblas.

Per Johansson designar fortfarande armaturer åt Westal. Senaste tillskottet från Per är Westals klimatsmarta armaturserie Trius. Ett härligt exempel på hur Westal inte bara är stolt över sin historia, utan att man även vårdar den och tar med den in i framtiden.

Här hittar du mer om Westal, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan