Varumärken / Fritz Hansen

Fritz Hansen

I över 150 år har Frtiz Hansen varit Danmarks främste möbelproducent genom egen design och samarbete med kända designers och formgivare. De samlar många klassiker och återupplivar gammal design i nya klassiker.


71 artiklar
Sortering:
Antal:
71 artiklar

Fritz Hansen – Över 150 år av danskt hantverk

Redan 1872 fick Fritz Hansen en handelslicens i Köpenhamn och 1885 startade han sin möbeltillverkning i Christianshavn. Verksamheten blomstrar och växer snabbt. Företagets första 50 år definieras av en lång lista prestigefyllda kontrakt och Fritz Hansen tillverkar möbler till det danska parlamentet och högsta domstolen i Christiansburgs slott, Köpenhamns universitets bibliotek, Köpenhamns stadshus och många fler viktiga instanser.

1963 utökas Fritz Hansens fabrik i Alleröd, norr om Köpenhamn, med ytterligare tre produktionshallar och huvudkontoret flyttar från Christianshavn till Alleröd som även har plats för ett showroom. 1979 säljs 75% av Frtiz Hansen till Skandinavisk Holding som genom att investera och reformera verksamheten lyckas stärka varumärket Fritz Hansen som danmarks ledande möbelproducent. Något som visar sig tydligt på Köpenhamns möbelmässa 1983 då en hel utställning med enbart ny design visas upp.

Under 2000-talets början introduceras Republic of Fritz Hansen, en strategisk förändring i varumärket, att förmedla vikten av möbler som ett uttryck för individualitet i professionella och privata miljöer.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Fritz Hansen lampor

Vi har sedan länge jobbat med armaturerna från Lightyears och efter att de köptes upp av Fritz Hansen även utökat vårt sortiment med stora delar av deras sortiment. Fritz Hansen står för sådant som vi på Bright 1-2-3 tycker om som långsiktighet i både kvalitet och design, lampor som används av generationer. Vi visar delar av sortimentet i vår butik i Sickla Köpkvarter och har fullsortiment i vår e-handel. Som för alla våra varumärken erbjuder vi reservdelar och annat som kan behöva bytas ut efter många år av användning. Vi utför även reparationer i vår lampverkstad och tar på så sätt hand om era Fritz Hansen lampor som dom förtjänar. Dessutom går det hand i hand med vår policy kring hållbarhet och att ta ansvar för miljö.

Fritz Hansen tillsammans med andra kända formgivare

Fritz Hansen samarbetar genom åren med flera välkända möbeldesigners och formgivare. Samarbeten som gett oss många nuvarande designklassiker. 1944 designar J. Wegner sin första stora ikon för Fritz Hansen. Kinastolen som snabbt blir en succé och produceras än idag av Fritz Hansen. Arne Jacobsen som vi inom belysning mest förknippar med Louis Poulsen har även han skapat klassisk möbeldesign åt Fritz Hansen, de hade ett samarbete som sträckte sig över flera decennier och renderade bland annat stolarna Myran och Sjuan. Han skapade även senare Ägget och Svanen till SAS Royal Hotell i Köpenhamn dit han även designade AJ-lamporna. 1955 Designar Verner Panton The Bachelor Chair. På 1960-talet samarbetar Bruno Mathsson och Piet Hein och skapar tillsammans en av Fritz Hansens största succéer när de tar fram bordet Superellips. Under 2000-talet så kommer designers som Kasper Salto, Piero Lissoni och Cecilie Manz in och tar fram möbler och belysning för Fritz Hansen. Cecilie Manz har bland annat designat de populära lamporna Caravaggio som först såldes av det danska belysningsföretaget Lightyears som köptes upp av Fritz Hansen i mitten av 2010-talet.

Orient pendel - Återlanserad designklassiker

Lampan Orient formgavs av Jo Hammerborg år 1963 för ett av de viktigaste belysningsföretagen i tiden, Fog & Mørup. Orient Pendeln blev en av Hammerborgs kommersiella framgångar under 1960- och 1970-talet och han belönades för sin innovativa och modernistiska design. 50 år efter att den lanserades första gången valde Lightyears att återlansera Orient 2013. Lightyears ingår numera i Fritz Hansen och så även denna fantastiska lampa. Orient finns i två olika storlekar, P1 och P2, samt i färgerna Koppar/rosenträ, Svart/rosenträ och Aluminium/ek. Som signifikant är för Fritz Hansen är lampan tillverkad i riktiga kvalitetsmaterial vilket ger lampan en elegant och exklusiv look.

Caravaggio - Feminina former från Cecilie Manz

Caravaggio lanserades 2005 för varumärket Lightyears, som senare köptes upp av Fritz Hansen, och betraktades nästan direkt som en designikon. Tanken bakom Caravaggio var att skapa en enkel, mjuk design för stora och små pendlar. Kurvorna finjusterades många gånger under formgivningsprocessen landade till slut i Caravaggios feminina form. Med Caravaggio har Cecilie Manz tagit klassisk lampdesign och givit den ett modernt uttryck, ett tidlöst formspråk som passar i många olika inredningar. Caravaggio gjorde omedelbar succé på marknaden och tillverkas i flertalet olika utföranden som pendellampa, samt som vägglampa.

Kaiser Idell - Lika aktuell idag

År 1926 formgav den tyska formgivaren Christian Dell en lampserie som några år senare började tillverkas i den tyska fabriken Gebr. Kaiser & Co. Namnet på lamporna blev en kombination av de båda parterna och snart blev Kaiser Idell populärt hos designmedvetna människor som behövde bättre ljus. Med sin originella Bauhaus-stil och höga kvalitativa standard har Kaiseer Idell lamporna ett uttryck som kan pryda de flesta hem. En av de första lamporna i serien är bordslampan 6631 Luxus. Den har med sin utmärkande och trendsättande design kommit att bli seriens mest kända lampa.

Clam pendel - Nästa danska klassiker

Med utgångspunkt i naturen så skapade Ahm & Lund för Fritz Hansen lampan Clam som likt en mussla eller snäcka har ett skal som omsluter en pärla. Lampan är gjord i opalglas som ger ett mjukt ljus och en bra spridning genom de två lampskärmarna. Den nedre skärmen kan justeras efter behov genom att vrida på mässingsskruven. Att Clam kan beskrivas som dansk designklassiker blev extra tydligt då designteamet bakom armaturen van det danska TV-programmet ”Danmarks nästa klassiker” med sin Clam lampa. Clam finns i två storlekar, Clam 44cm och Clam 55cm i diameter.

Här hittar du mer om Fritz Hansen, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan