Stäng
Elflugan

Elflugan

Elflugan föddes på ett café i Nacka för över 20 år sedan.

I dag, snart 25 år senare, har Marie Lundgren-Carlgrens och Kina Strandbergs Elflugan blivit en klassiker i mångas hem och används in längre bara i juletid.

Elflugan ljusstake är resultatet av formgivarna Marie Lundgren Carlgrens och Kina Strandbergs önskan att skapa en modernare variant av den traditionella elljusstaken. Deras första skiss kom till 1993 på en servett på ett café i Nacka och upptända av sin idé for de till närmaste trävaruhandel och köpte rundstav, pinnar, svart sprayfärg, lera och massor av små glödlampor. Och så började de bygga den allra första prototypen. Från detta tillfälle och fram till dagens försäljningsframgångar har vägen varit både lång och kantad av svårigheter.

Marie Lundgren-Carlgren kommer ursprungligen från Jönköping och var grafisk formgivare när samarbetet inleddes, Kina Strandberg är från Hudiksvall och arbetade som ekonom i reklambranschen. Båda var intresserade av inredning och design och sökte något projekt att samarbeta kring. De drev tillsammans ett marknadsföringsprojekt för konsthantverkare och formgivare och var väl medvetna om svårigheterna med att få ut sina alster på marknaden och få skäligt betalt för dem. Ett problem som de nu själva tog som en utmaning. Första steget blev att göra upp en lista över föremål som många behövde eller eftertraktade. Andra steget var att ordna dessa föremål efter fulhetsgrad och behov av ny design. Överst på deras lista hamnade elljusstaken. När Marie och Kina började fundera på hur deras elljusstake skulle se ut enades de om att den skulle vara stilistiskt ren, med många ljus placerad på en platta istället för i en båge. De valde att göra smala ljusrör istället för stearinljuskopior och testade först med 23 pinnar men valde slutligen 19. De provade olika höjder och beslöt sig för att tre varianter var bäst. Det blev till slut fyra, eftersom röret i mitten fick lov att höja sig över de andra för att göra ljusbilden optimal. Och färgen på originalet blev antracitgrå.

Elflugan ljusstake

Elflugan visades för första gången för allmänheten på Formexmässan 1997 i Stockholm. Marie och Kina hade hyrt in sig hos en annan utställare. En grupp från Svenskt Tenn besökte montern och beställde tio exemplar av Elflugan. Marie och Kina visste inte då vem det var som hade handlat av dem, men det gjorde deras utställarkollega som konstaterade att deras lycka nu var gjord. Gensvaret Elflugan fick på Formex var överväldigande. Marie och Kina som inte skyddat sin formgivning gick under pågående utställning ut och ringde till Svensk Form och bad om ett gott råd. Den 19 november registrerades Elflugan i Svensk Forms Nyhetsregister för Konsthantverk och Design. Efterfrågan på Elflugan blev så stor att Marie och Kina nu valde att vända sig till Gnosjö Konstsmide AB för att få hjälp med att kunna producera i tillräckligt stor skala. Första året sålde de 10 000 Elflugor och hade dessutom en lång lista på personer och butiker som stod i kö för att få köpa. Fram till idag har den sålts i cirka 100 000 exemplar och är en självklar del i alla fina sortiment av adventsljusstakar som man hittar i butiker med designsortiment. Idag tillverkas och distribueras Elflugan av By Rydéns på uppdrag av Smak Design som har agenturen för Elflugan Original.

Elflugan Grande

Elflugan Grande är en större variant av det klassiska originalet. Elflugan Grande är större för att fylla ut ett stort och vackert fönster eller ett öppet rum. Färgerna och proportionerna är bevarade från den mindre Elflugan. Grande har till skillnad från den mindre modellen dimmer och inbyggd transformator. Dimmern ger dig möjligheten att justera ljusstyrkan och skapa den perfekta adventsbelysningen i dina rum.

Elflugan Original

Elflugan adventsljusstake är idag mönsterskyddad och har genom åren varit föremål för kopiering. Sedan några år tillbaka så har kopiorna minskat, detta till följd av en rättstvist som Elflugan vann och verkar ha skrämt ivriga lycksökare utan egen designidé. Elflugan original är sedan dess det självklara originalet på marknaden.

Elflugan vit

Elflugan finns idag i färgerna kritvit, offwhite, antracitgrå, kolsvart och ljusgrå. De senaste åren har elflugan vit varit väldigt populär, både den kritvita och den i offwhite där den i kritvit är det senaste tillskottet av de två.

Elflugan eller eldflugan

Namnet och inspirationen till ljusstaken kommer från eldflugan. När du kisar mot adventsljusstaken när den lyser ser det precis ut som en svärm av eldflugor med ljusstakens 19 små glödlampor. I folkmun benämns den just därför ofta felaktigt Eldflugan original vilket är förståeligt.

Reservdelar till Elflugan

Har man otur så kan det hända att din Elfluga går sönder men ingen fara på taket, vi har reservdelar till Elflugan original, både transformatorer och reservlampor original. I vår lampverkstad kan vi även hjälpa till med andra typer av reparationer om det skulle behövas.Standardvy | Byt till Mobil vy