Övrigt / Julbelysning / Adventsljusstakar

Adventsljusstakar

Handplockade adventsljusstakar med miljö, hållbarhet och design i fokus. Välj en ljusstake med LED eller en där man kan byta till LED-lampor så bidrar vi till att minska elförbrukningen och en bättre miljö.


Traditionen med adventsljusstakar

En adventsljusstake, ibland avkortat adventsstake, är en ljusstake med fyra levande ljus som används i adventstid. Första advent tänds ett av ljusen längst ut på staken. Andra advent tänds både det första ljuset samt det som finns bredvid det tidigare och så vidare fram till fjärde advent då alla ljusen är tända. Genom att låta ljusen brinna ungefär lika länge varje advent har det vid fjärde advent bildats en "trappa" av ljusen. Efter att seden med adventsljusstakar fått fäste i Sverige och de svenskspråkiga delarna av Finland redan på tidiga 1900-talet så tillverkade svensken Oscar Andersson 1934 den första elektriska adventsljusstaken som senare togs upp i produktion på bred front av Philips. Dessa stakar blev snabbt en succé och följdes snart av konkurrens av bland annat Osram. Vi har idag ljusstakar från Konstsmide, Star Trading och Elflugan i vårt sortiment av julbelysning.

Adventsljusstake i mässing

Konstsmide började tillverka elektriska elljusstakar 1947 och en av dessa finns fortfarande kvar i produktion, givetvis har mycket hänt under ytan men den ser likadan ut i modellen. Det är en adventsljusstake i mässing med sju böjda armar. Många andra liknande modeller har kommit och gått genom åren men ingen verkar kunna peta Konstsmides av tronen. Stra Trading har med stor framgång tagit fram många moderna ljusstakar i mässing de senaste åren.

Ljusstake till Advent

I de flesta svenska hem ställs det idag fram en ljusstake till advent, ofta tillsammans med adventsstjärnor och annat julpynt. Enligt traditionen har vi våra juldekorationer framme till tjugondag knut. På senare år har man allt ofta sett julbelysning framplockad tidigare än traditionen säger och framförallt ljusslingor, julgransbelysning och övrig julbelysning utomhus lyser upp våra trädgårdar redan från mörkrets inbrott under senhösten.

Adventsljusstake Luciatåg

Idag finns adventsljusstakar i alla möjliga former utöver de klassiska fem- och sjuarmade ljusstakarna. Ett exempel på det är adventsljusstake Luciatåg som det idag finns flera olika varianter av på marknaden, dels orginalet där de faktiskt går i Luciatåget men även som uppställd Luciakör med mera.

Adventsljusstake med led-lampor

Idag är nästan alla elljusstakar som tillverkas ämnade för LED-lampor vilket är både praktiskt, billligt i längden och mycket bättre för vårt alltmer ansträngda klimat. LED-lampor förbrukar mycket mindre energi när de lyser, håller mycket längre och innehåller inga farliga ämnen. För just en adventsljusstake med LED-lampor finns ytterligare en mycket stor fördel, LED-lamporna är inte stötkänsliga och tål därför att packas ner och upp varje jul.

Vit och svart adventsljusstake

Trender i färger ser vi även inom segmentet julbelysning, de senaste åren har det varit väldigt populärt att skaffa sig en svart adventsljusstake eller en vit adventsljusstake. Detta som komplement till de alltid lika populära röda stakarna. Vi ser även efterfrågan på Adventsljusstakar i ek, grått, mässing och stålfärg. Lite olika beroende på modell och stil.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan