Varumärken / Le Klint

Le Klint

Det danska belysningsvarumärket Le Klint etablerades år 1943 av Tage Klint. Det som startade som ett litet familjeföretag, kom med tiden att bli en erkänd verksamhet som än idag producerar belysningsarmaturer i sin egenägda fabrik i Odense


167 artiklar
Sortering:
Antal:
167 artiklar

Le Klint är dansk design med 100-årig historia

Le Klint är ett belysningsföretag som grundas år 1943 i Danmark av Tage Klint, men historien om deras produkter sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden. Företagets historia kan liknas vid en reflektion av 100 år av utveckling inom design och teknik. I början av 1900-talet skapas en lampskärm formgiven av arkitekten och ingenjören P.V. Jensen-Klint.

Den handveckade skärmen utvecklas för att passa paraffinlampor och är än idag ett av företagets signum. Le Klint har sitt huvudkontor och tillverkning i staden Odense i Danmark. Företaget strävar efter att upprätthålla sitt ursprungliga koncept gällande gott hantverk och traditioner samtidigt som de vill utvecklas och anpassa sig till teknikens utveckling och rådande trender.

Bright 1-2-3 är återförsäljare av Le Klints lampor

I vår butik i Sickla Köpkvarter har vi mycket lampor ur Le Klints fina utbud. Vi uppdaterar oss kontinuerligt och byter löpande ut vår utställning så den är ständigt aktuell. Hos oss hittar ni de mest populära produkterna och de senaste nyheterna. Vi har jobbat med Le Klint i många år och har god kunskap om deras produkter samt vilket otroligt hantverk som ligger bakom dessa fantastiska armaturer. Utöver vårt lamputbud hjälper vi gärna till med reservdelar, lösa skärmar och allt annat som kan tänkas höra till så att du alltid ska kunna hålla liv i dina designikoner. Vi har även en lampverkstad där vi fixar ny el och andra typer av reparationer av din Le Klint lampa.

Le Klint samarbetar med kända formgivare och designers

Belysningsföretaget Le Klint utvecklar lampor tillsammans med arkitekter och formgivare som värdesätter hantverk och traditioner. Den kanske mest kände formgivaren som de har samarbetat med är Kaare Klint, son till P.V. Jensen Klint. Kaare Klint var en av de främsta och viktigaste formgivarna från Danmark och har blivit känd som fadern till den moderna, danska möbelformgivningen. Hans stil kännetecknas av rena linjer, användandet av högkvalitativa material och mycket gott hantverk. I Le Klints sortiment finns flera modeller formgivna av Kaare Klint, inte minst lampan med modellnamn 306. Den smarta lampan som kan användas både som bords- och vägglampa karaktäriserar dels Kaare Klints stil med sina rena former, dels Le Klints DNA med sin karaktäristiska, veckade skärm. Ett axplock av andra kända formgivare som genom åren samarbetat med Le Klint och designat belysning är Aage Petersen, Christian Troels, Hallgeir Homstvedt & Jonah Takagi, Marcus Johannson, Poul Christiansen, Tine Mouritsen och Øivind Slaatto.

The Bouquet – Nyhet med LE Klints klassiska uttryck

The Bouquet är en pendellampa formgiven av Sinja Svarrer Damkjær. Lampan har plisserad skärm av plast och detaljer i ljus ek. En fin detalj är den flätade textilkabeln i linne som med sitt rustika utseende i kombination med detaljer i ek och den noggrant veckade skärmen skapar ett organiskt uttryck. Den, för LE Klint, karakteristiska skärmen sprider ett varmt ljus och bidrar till att skapa en mysig atmosfär. The Bouquet passar bra i de flesta rum och tillsammans med många stilar tack var sin nordiska elegans och de många olika storlekarna. The Bouquet finns med flera skärmar i ett kluster samt med skärmar i olika storlekar.

LE Klint Swirl – Dekorativ plafond, vägglampa eller pendel

Även om det finns en tydlig koppling till Le Klints klassiska design och hantverk är Swirl något som sticker ut en aning. Öppenheten och formen på lampan med dess spiralpaneler sprider ljus som lämpar sig för alla belysningsbehov medan lampan i sig blir väldigt snygg. Den vackra stängningen i botten av lampan gör också att den gör sig bra i plafondutförande men även pendlarna går att hänga högt utan att man ser rakt in i lampan underifrån.

Plafond model 30 – en Le Klint klassiker som aldrig går ur tiden

Model 30 Plafond formgavs av Le Klints designteam 1955 och är fortfarande i produktion hos det danska varumärket. Takplafonden som idag har kommit att bli en omtyckt klassiker tillverkas fortfarande för hand med största möjliga hantverksskicklighet i Le Klints fabrik i Odense. Den veckade skärmen är tillverkad av plast och ger ifrån sig ett jämnt och mjukt sken i rummet. Model 30 finns i flera olika storlekar med diameter på 35, 50 och 58cm.

Taklampan 172 – En av Le Klints mest välkända armaturer

172 Pendant är formgiven av Poul Christiansen för Le Klint år 1971. Den handtillverkade pendeln kännetecknas av sitt mjuka och vågiga formspråk. Till följd av den växande populariteten hos pendeln, har 172-familjen utökats med fler storlekar så sent som år 2009. Den organiska formen på pendeln tillför en modern och tidlös känsla samtidigt som den sprider en behaglig ljusbild i rummet. Idag finns 172 Pendant tillgänglig i storlekarna small, medium, large, XL och XXL.

Här hittar du mer om Le Klint, deras verksamhet, historia och produkter.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan